Rólunk

A Szőttes története

A Szőttes a szlovákiai magyar népművészet reprezentatív együttese. Tagjai olyan amatőrök, akik szeretik a népművészetet, szívügyük annak ápolása és továbbadása, mindamellet hajlandók heti 2-3 estéjüket a próbáknak szentelni és évente 40-50 fellépést vállalni.

A Szőttes 1969-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse felkutatni, ápolni és megőrizni a hazai és az egyetemes magyar, valamint a környező népek népművészeti hagyományainak legszebb értékeit, különös tekintettel a néptánc, népdal és hangszeres népzene felkutatására, ápolására, ezek színpadi formában való feldolgozására és terjesztésére.

E kitűzött célhoz mind a mai napig hűek maradtunk, amit nem kis mértékben bizonyít úgy a jelenlegi “Bár emlékezete maradjon meg …” című, valamint az eltelt több mint negyven év alatt bemutatott további 18 egész estét betöltő műsort.

Első egész estét betöltő műsorunk ősbemutatója 1970. VI. 6-án volt a Galánta melletti Alsószeliben, “A tűznek nem szabad kialudni” címmel.

Fellépéseink zömét –küldetésünknek eleget téve– főleg Szlovákia magyarlakta városaiban falvaiban valósítjuk meg.

Ezenkívül gyakori meghívottai vagyunk a különböző hazai, nemzetközi jellegű folklórfesztiváloknak, ami a magas művészi színvonal elismerése. Többször és sikeresen szerepeltünk külföldön is : Magyarország, Ausztria, Németország, Olaszország, Venezuela, Portugália, Svájc, Ausztrália, Új-Zéland.

Olaszországban 1986-ban, Goriziában a XXI. Nemzetközi folklórfesztivál versenyprogramjában aranyérmet és vele “Eccelente” (Kiváló Együttes) címet szereztünk, a női tánckar és kísérő zenekarunk a Varsányi Együttes pedig különdíjat kaptak.

1996-ban a Martin György Néptáncszövetség által — a határon túli együttesek számára is — meghirdetett minősítő versenyen “Kiválóan Minősült Együttes” címet szereztünk amelyet az 1998-as kiírásban megvédtünk.

Az együttes összetétele

tánckar (20 főig),
zenekar (3-4 fő),
műszaki részleg (2-4 fő),
művészeti vezető és szervezőtitkár

Az együttesben mindenki önkéntes alapon dolgozik.
Az utánpótlásról a gyermektánccsoport gondoskodik, mely az Apró Szőttes nevet viseli.

Az együttes eddigi müvészeti vezetői

1970 – 74 – Ág Tibor
1974 – 83 – Quittner János
1983 – 88 – Varga Ervin
1988 – 92 – Richtarcsík Mihály
1992 – 96 – Hégli Dusán
1999 – 2007 – Szabó Szilárd, Németh Ildikó
2008 – Gémesi Zoltán

Terveink

Folytatni a harminc éve megkezdett és azóta sikeresen végzett munkánkat, a magyarság és vele együtt élő népek néptánchagyományainak legszebb értékeinek színpadravitelét, fellépések, bemutatók formájában való terjesztését otthon és külföldön.

Tagság

Művészeti vezető
GÉMESI Zoltán

Tánckarvezetők
BALTA Aranka,
FÜZÉK György

Tánckar
BALTA Aranka, FÜRJÉSZ Ildikó,
HORVÁTH Mária, JANIKOVICS Ráchel,
KASSAI Zsuzsanna, NAGY Noémi,
ÜRGE Csilla, FÜZÉK György,
GÉMESI Zoltán, KALUZ Ákos,
SZLAMA László, ÜRGE Mátyás

Zenei kíséret
DANHAUSER Pál, FEKETE Márton,
HANUSZ Zoltán, NYITRAI Tamás

Szervezőtitkár
REICHER Gellért

Projektmenedzser
FÜZÉK György

Kosztümös
BALTA Aranka

Színpadmester
KROMMER Rudolf

Műszaki részleg
KROMMER Rudolf, KROMMER János,
ifj. KROMMER János, KROMMER Krisztián

Támogatóink

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes nonprofit szervezetként működik, létezése elképzelhetetlen támogatók nélkül. Ezúton is köszönjük minden intézménynek, szervezetnek, magánszemélynek, önkormáynzatnak, akik anyagi és önzetlen emberi támogatásukkal segítik munkánkat.

és a 2%-os adófelajánlás révén számos természetes és jogi személy.